Stolpersteine in Goor: ‘Deze ramp moet in herinnering blijven’ | Nieuws van de Week


GOOR – Stolpersteine: stenen waarover je struikelt, stenen die je doen bukken, je doen kijken naar de naam op de steen. Stenen die herinneren aan Joodse plaatsgenoten, omgebracht in de Tweede Wereldoorlog. Zestien van deze Stolpersteine worden op 12 juli gelegd in Goor.

Door Jenny ter Maat

Toen vorig jaar zomer bij Arie Holkers en Gerrit Alink het idee postvatte dat er ook voor de vermoorde Joodse burgers uit Goor deze kleine gedenktekens gerealiseerd moesten worden, werd al snel een stichtingsbestuur gevormd. Naast voorzitter Holkers en secretaris Alink bestaat dat uit penningmeester Duco Hoek en algemeen bestuurslid Eddy Gruppen. De stichtingsakte passeerde december vorig jaar, met welwillende medewerking van notariskantoor Bracht & De Vries uit Goor.

Vanaf toen ging men volop aan de slag, op onderzoek uit. Bronnen werden geraadpleegd, zoals het archief van de gemeente Goor, van kamp Westerbork, van het Rode Kruis, van het Niod, van een internationaal archief in Duitsland en niet te vergeten het archief van Yad Vashem.

“Het uitzoeken was veel meer werk dan we dachten. Je moet proberen te achterhalen om welke mensen het precies gaat: naam, geboortedatum, geboorteplaats, de datum van deportatie en de datum van overlijden, als die te traceren viel. Je moet nauwkeurig te werk gaan, je mag hierin geen fouten maken. We gingen niet over één nacht ijs, we hebben altijd naam en data in meerdere bronnen vergeleken”, vertelt Holkers. Daarnaast spraken de bestuursleden met meerdere Gorenaren, hoorden verhalen, spoorden betrokkenen op in binnen- en buitenland: “Het was een heel boeiende periode, je raakt overal in verzeild.” Ze vonden brieven, verhalen, foto’s. Onder andere een briefje van Ruth ten Brink dat ze uit de trein gooide toen ze werd afgevoerd naar Auschwitz. En een briefkaart van Machiel Wolff die hij schreef vlak voor hij werd opgepakt.

“Als je zo’n brief ziet, je houdt hem in je hand en je bedenkt dat Ruth en Machiel die brief ook in hun hand hebben gehad, als je daarbij na gaat denken overvalt je een diepe ontroering. En je hoort verhalen. Je gaat diep in op die verhalen en af en toe grijpt je dat aan.” Op 12 juli wordt de eerste steen gelegd op de eerste locatie: Herman Heijermansstraat 54. Holkers is blij dat dit initiatief nu gerealiseerd wordt. “We hebben geen van vieren de oorlog meegemaakt, maar deze ramp moet in de herinnering blijven. En deze manier, het leggen van Stolpersteine, is een heel mooie manier. Het geeft weer dat de slachtoffers hier geleefd hebben, in Goor, op deze plek.”