Oprichting Stichting Stolpersteine een feit


GOOR – Op 12 oktober is de stichting ‘Stolpersteine Goor’ opgericht. Doel van de stichting is het laten plaatsen van gedenkstenen (Stolpersteine) ter nagedachtenis aan de door de Nazi’s gedeporteerde en vermoorde stadgenoten.

Bestuur Stichting Stolpersteine Goor

De stichting zal dat doen door deel te nemen aan het kunstproject ‘Stolpersteine’ van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij is bedenker en uitvoerder van het project en heeft in het kader hiervan al meer dan 35.000 stenen in heel Europa geplaatst. Zijn motto: ‘een mens is pas vergeten als ook zijn naam vergeten is’. De stenen (10 x 10 centimeter met een messing plaatje met naam, geboortedatum, datum deportatie en datum van moord) worden geplaatst direct voor de woonhuizen waar de slachtoffers destijds hebben gewoond. Uiteraard met toestemming van het gemeentebestuur en in nauw overleg met de huidige buurtbewoners.

Het Goorse project heeft als motto ‘herdenken, met het oog op de toekomst’. Daarom wil de stichting ook educatieve projecten ontwikkelen, die worden aangeboden aan de onderwijsinstellingen in Goor.

Het is de bedoeling dat Gunter Demnig begin juli 2013 de stenen plaatst. Het bestuur van de stichting brengt ook een boekje uit met een persoonlijke beschrijving van de slachtoffers. In deze fase van het onderzoek gaat het in Goor om 16 namen.