Stolpersteine houden geschiedenis levend | Het Hofweekblad


Afgelopen vrijdag 12 juli legde de Duitse kunstenaar Gunter Demnig in Goor Stolpersteine ter nagedachtenis aan 16 Joodse inwoners die tijdens de tweede wereldoorlog zijn vermoord door de nazi’s.

De ochtend begon met de ontvangst van de 80 genodigden in de raadzaal van het gemeentehuis in Goor. De aanwezigen werden welkom geheten door Arie Holkers, voorzitter van de Stichting Stolpersteine Goor. Hij sloot zijn toespraak af met de treffende woorden: “Wij gaan straks samen namen geven aan 16 vermoorde joodse mensen uit Goor, zodat ze niet worden vergeten”.

Vervolgens was het woord aan burgemeester Ellen Nauta en Opperrabbijn Jacobs uit Amsterdam. Tijdens de toespraken was een doorlopende fotopresentatie te zien. Daarna liep de groep naar de eerste locatie aan de H. Heijermansstraat 54 voor het leggen van de eerste vier Stolpersteine. Hier sprak Rabbijn Philipson een joods dodengebed (kaddish) uit. Basisschoolleerling Sem Linthout las een gedicht voor.
Terwijl Gunter Demnig de stenen legde, vertelde bestuurslid Duco Hoek over de vier slachtoffers van dit huis.
De groep trok langs zeven plaatsen in Goor om Stolpersteine te leggen. Per locatie sloten dikwijls mensen aan: toevallige voorbijgangers of mensen die bewust naar een bepaalde plek waren gekomen.

Ook bij elk van de overige zeven locaties werd een korte toelichting gegeven op de namen van de betreffende slachtoffers, terwijl Demnig de Stolpersteine in het trottoir legde.

De Stichting Stolpersteine Goor heeft veel positieve reacties op het initiatief ontvangen. Arie Holkers, voorzitter: “We werden gestimuleerd door de reacties van mensen: zeer positief, hartverwarmend, dikwijls ook emotioneel. Tijdens het leggen van de stenen begon een voorbijganger spontaan te huilen, omdat ze als meisje van 10 jaar de moord op mevrouw Kwitser had zien gebeuren. Uiteraard weten niet alle mensen in Goor wat de zogenaamde Stolpersteine zijn. Maar uitleg zet aan tot nadenken, ook bij de jongere generatie, en dat is mede de bedoeling van het project. De 16 slachtoffers hebben hun naam terug in de Goorse gemeenschap, ze worden niet vergeten.”

In de zomer van 2012 heeft de Stichting Stolpersteine het project Stolpersteine Goor opgestart. Het enthousiaste bestuur bestaande uit Gerrit Alink, Eddy Gruppen, Duco Hoek en Arie Holkers beoogt met het laten leggen van de gedenksteentjes de Goorse inwoners een naam en een gezicht te geven die op grond van ras, religie of seksuele geaardheid door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.
De Stichting combineert de Stolpersteine we met de publicatie van een boek ‘Een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is’ en met het aanbieden van het digitale lespakket ‘discriminatie’ aan het basisonderwijs in Goor.

In het boek wordt zowel het (Europese) project Stolpersteine van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig beschreven, als ook de geschiedenis van de Joden in Goor en de persoonlijke verhalen van de zestien Goorse slachtoffers. Waar woonden ze, hoe leefden ze, waar werden ze vermoord. Ook zijn tal van foto’s en documenten opgenomen voor de verbeelding van de verhalen. Het boek is te koop bij Bruna en Primera winkel in Goor.

Bron Hofweekblad